Inhoudsopgave

Mogelijkheden voor wettige erfgenamen en eigenaren

Geregeld krijgen wij vragen over de technische & juridische mogelijkheden van onze dienstverlening voor nabestaanden. Wij geven graag wat meer informatie over eigendomsrecht, uitgebreid computer- en telefoononderzoek en waarom dit zo kostbaar is.

Eigendom apparatuur overledene

Wie is eigenlijk eigenaar van apparatuur van een overledene?
Als jij bent aangewezen als rechtmatige erfgenaam kan je de apparatuur van de overledene beschouwen als jouw eigendom. Zo kan je dus met de computer, harde schijf, USB-stick, mobiele telefoon tot zelfs oude diskette’s aan toe, doen en laten wat je wilt.

Mag je die apparatuur zelf gebruiken?
Als eigenaar mag je die hardware  zelf gaan gebruiken, verkopen, weggeven tot zelfs weggooien. Het staat je hierdoor ook vrij om zelf een eventueel onbekende toegangscode een paar keer te proberen maar… Hou er rekening mee dat bij een te vaak ingevoerde en onjuiste code of wachtwoord, de computer of telefoon geblokkeerd kan raken en in sommige gevallen helemaal wordt gewist!

Nabestaande is geen eigenaar van accounts

Social media & clouddiensten
Zoals hiervoor aangegeven kan jij als eigenaar beschikken over de gegevens die fysiek staan op een computer of telefoon. Dat wil echter niet zeggen dat je daarmee ook automatisch recht op toegang hebt tot sociale media en clouddiensten als Dropbox, Onedrive, Google, email enz.
Voor deze diensten heb je altijd een gebruikersnaam en wachtwoord nodig om daar online op in te loggen.

Account kan je niet erven
Een online account is niet erfbaar en jij kan er dus ook geen eigenaar van worden zoals bij de fysieke apparatuur.
Dus ook al weet jij de gebruikersnamen en wachtwoorden van online diensten van een overledene, dan nog mag je officieel niet inloggen op dat account als zijnde de eigenaar van die accounts.

In onze presenties en gastlessen gaan wij dieper op deze materie in evenals de privacy-aspecten.

Telefoononderzoek

Uitgebreide informatie
Vanwege de grote vraag naar het toegankelijk maken en veiligstellen van de inhoud van telefoons met onbekend wachtwoord of code, hebben we daar een aparte pagina voor gemaakt. Hier vind je alles over de voorwaarden, technische mogelijkheden, prijzen en diverse tips.