Veel gestelde vragen (telefoon)

Inhoudsopgave

Toegang tot telefoon met onbekende code

Als nabestaande toegang tot de mobiele telefoon van een overledene?
Waarschijnlijk ben jij op zoek naar contacten, foto’s, video’s, e-mail en documenten in de telefoon van de overledene. Noodzakelijk voor de administratie, voor de verwerking of als mooie herinnering. Maar hoe kom je daar bij als je niet over de toestelcode beschikt?
Wij kunnen jou helpen om op een forensisch gelijkende wijze, de volledige inhoud van vrijwel iedere telefoon veilig te stellen.

Alle data en uitgebreide rapportage
Het is tegenwoordig niet altijd meer mogelijk de toestelcode te achterhalen. Maar met professionele hard- en software kunnen wij, zonder die code, toch de complete inhoud van de telefoon exporteren in een uitgebreide rapportage. Dat bestaat niet alleen uit bijvoorbeeld contacten, app’s, foto’s en video’s maar ook bezochte websites, ingevoerde zoekargumenten, wifi-accesspoints, locatie- en navigatiegegevens, gewiste bestanden en nog veel meer info die je anders nooit te zien zou krijgen.
Op die manier kan jij beschikken over dierbare data tot misschien wel de antwoorden op vragen na een suïcide.

Voor wettige erfgenamen en eigenaren

Wie is eigenlijk eigenaar van apparatuur van een overledene?
Als jij bent aangewezen als rechtmatige erfgenaam kan je de telefoon van de overledene beschouwen als jouw eigendom. Zo kan je dus met die mobiele telefoon doen en laten wat je wilt.

Mag je die telefoon zelf gebruiken?
Als eigenaar mag je die telefoon zelf gaan gebruiken, verkopen, weggeven tot zelfs weggooien. Het staat je hierdoor ook vrij om zelf een eventueel onbekende toegangscode een paar keer te proberen maar… Hou er rekening mee dat bij een te vaak ingevoerde en onjuiste toestelcode, wachtwoord of swipe-patroon, de telefoon geblokkeerd kan raken en in sommige gevallen helemaal wordt gewist!

Onze 4 mogelijkheden

Wat is het merk, type en model?
Het belangrijkste is dat we altijd eerst en exact moeten weten om wat voor merk, type en model telefoon het gaat. Dat staat vaak op het originele doosje, op een sticker achter de batterij of heel klein gegraveerd op de achterkant van de telefoon. Afhankelijk van het merk en type telefoon maar zeker ook een eventueel defect, is de kans 95% dat wij daar de data van kunnen veiligstellen. Er zijn dan over het algemeen 4 mogelijkheden:

Optie 1:
De telefoon is in goede staat en wij kunnen de toestelcode, swipepatroon of de vingerafdruk passeren. Vervolgens stellen wij alle data veilig en maken een uitgebreide rapportage.

Optie 2:
Wanneer er sprake is van een recent model telefoon, vanaf 2018 (zoals een Samsung S9 en hoger) dan zijn deze vaak standaard voorzien van high-tech encryptie (geldt ook voor een iPhone 5 en hoger) en zijn er wel mogelijkheden maar dit kan lang duren en is erg kostbaar. 

Optie 3:
De telefoon is fysiek defect waardoor er geen toegang meer is tot de data. In zo’n geval proberen wij de telefoon te repareren tot het verwijderen aan de chips aan toe (zogenaamde chip-off methode). Met specialistische datarecovery proberen wij de data alsnog te verkrijgen. Hoewel dit vaak resultaat geeft, zal de telefoon het daarna nooit meer doen (maar ja, nu kun je er ook niets mee).

Optie 4:
Het blijkt (nog) niet mogelijk toegang te krijgen tot de telefoon óf de kosten zijn vooralsnog te hoog voor jou. Ons advies is dan om de telefoon ongebruikt te bewaren en na een jaar nog eens te vragen naar eventuele nieuwe, technische mogelijkheden of gewijzigde prijzen van onze kant.

Nabestaande geen eigenaar van accounts

Online accounts, social media & clouddiensten
Zoals hiervoor aangegeven kan jij als eigenaar beschikken over de gegevens die fysiek aanwezig zijn op de mobiele telefoon. Dat wil echter niet zeggen dat je daarmee ook automatisch recht op toegang hebt tot sociale media en clouddiensten als Dropbox, Onedrive, Google, email enz. Voor deze diensten heb je altijd een gebruikersnaam en wachtwoord nodig om daar online op in te loggen.

Een online account kan je niet erven
Een online account is niet erfbaar en jij kan er ook geen eigenaar van worden zoals bij de fysieke telefoon.
Dus ook al weet jij de gebruikersnamen en wachtwoorden van online diensten van een overledene, dan nog mag je officieel niet inloggen op dat account als zijnde de eigenaar van die accounts.

Wetgeving, onderzoek & bewustwording
In 2019 hebben wij de Tweede Kamer geïnformeerd over ontbrekende wetgeving op dit gebied en zijn er enkele onderzoeken hierover door ons uitgevoerd. In onze presentaties & gastlessen gaan wij dieper op deze materie in evenals de privacy-aspecten.

Prijzen

Fabrikanten werken helaas niet mee
Bedrijven als Apple, Samsung, Nokia, Sony, Huawei zullen sowieso niet meewerken aan het ontgrendelen. Hoewel er soms wat hacks, cracks en zelfs fakeberichten opduiken over mogelijkheden, zijn er vrijwel geen andere bedrijven die bv. recente telefoons rechtmatig & volledig kunnen ‘kraken’ en daarmee de complete inhoud kunnen veiligstellen.

Daarom bijzonder kostbaar
De mogelijkheden om de inhoud van een telefoon met onbekende code alsnog inzichtelijk te maken, hangt van meerdere factoren af. Van belang is het merk, type, model maar ook de firmware-versie op de telefoon. Daarnaast kan er sprake zijn van (standaard) encryptie en staan niet alle toestellen het ‘kraken’ zomaar toe.
De prijzen kunnen daarom variëren van € 529 voor een relatief eenvoudige toestel tot wel € 5.800 voor de high-end of full-encryptie modellen. Wij begrijpen dat dit forse bedragen kunnen zijn maar als het eenvoudig was om een code van een telefoon te kraken dan waren wij ook niet nodig.

Wat zijn de kosten voor mijn telefoon?
Je kunt hier het merk & type telefoon selecteren en de prijzen bekijken.
Staat jouw model er (nog) niet tussen, neem dan contact met ons op en we laten je de prijs zo snel mogelijk weten.

Valt dit onder een (uitvaart)verzekering?
In een aantal gevallen kunnen de kosten geheel of gedeeltelijk worden gedeclareerd. Neem hiervoor contact op met de betreffende verzekeringsmaatschappij.

Hoe nu verder

Onderzoeksduur
Onderzoek aan een mobiele telefoon duurt gemiddeld 2 tot 4 weken. Bij recente modellen kan dat zelfs enkele maanden in beslag nemen.

Wat gebeurd er met de telefoon?
Behalve bij een defect en verzoek tot reparatie, laten wij de telefoon volledig intact ten tijde van het onderzoek. We zullen de toestelcode niet wijzigen en zetten de telefoon ook niet terug naar de fabrieksinstellingen.

Kan ik de telefoon opsturen of langs komen brengen?
Je kunt de telefoon (aangetekend) naar ons opsturen of (op afspraak) langs brengen. Je kunt ook gebruik maken van onze persoonlijke haal- en brengservice (vraag naar de voorwaarden).

Wat is er verder nog noodzakelijk voor toegang tot de telefoon van een overledene?
Neem altijd eerst contact met ons op en tijdens het intakegesprek bepalen wij of de telefoon en jij als opdrachtgever in aanmerking komen voor onze dienstverlening. In een uitgebreide toelichting zullen wij dan alle technische, juridische maar ook morele aspecten bespreken.
Naast een geldig legitimatiebewijs van jou, vragen wij ook om een overlijdensakte en/of een verklaring van erfrecht. 

 

Tips

TIP: voicemail & SMS
Een tip is om het telefoonabonnement sowieso nog even aan te houden. Mogelijk is er namelijk nog een voicemail actief met de stem van de overledene die je zou willen (laten) bewaren. Ook kan het zo zijn dat er soms een bevestigings-SMS wordt gestuurd wanneer je ergens probeert in te loggen of iets wilt beëindigen.

TIP: Apple-apparatuur
Wij hebben een aparte pagina met tips voor nabestaanden om bij gegevens van Apple(apparatuur) te komen: Apple-apparatuur van overledene.

TIP: Handig overzicht met tips voor nabestaanden
Wil jij al onze tips over wat te doen met de mobiele telefoon van een overledene?
Download onze handige infographic.