Digitaliseren

Herinneringen voor later moet je nu bewaren

Heb jij nog oude gegevensdragers waarvan jij niet (meer) weet of er dierbare informatie op staat? Digitale Nazorg kan al jouw foto’s, negatieven, dia’s, videobanden, cassettebandjes tot (super) 8, 16 en 35 mm film en zelfs floppy’s en diskettes omzetten naar nieuwe, digitale bestanden.

Hieronder wat voorbeelden waarvan het resultaat vervolgens te bekijken en/of te beluisteren is via TV, computer, telefoon of tablet. De bestanden zijn daardoor ook makkelijk te bewerken en te delen met familie en vrienden.

Foto's

Hoe lang is het geleden dat iedereen foto’s maakte en je ze na een vakantie, verjaardag of feestje zo snel mogelijk wilde laten ontwikkelen en afdrukken? Het formaat was vaak 9×13 of 10×15 centimeter en je had de keuze om het mat of glanzend af te laten drukken. Bij het ophalen kreeg je het stapeltje foto’s van de medewerker zodat je eerst zelf even kon kijken. En dan maar hopen dat er geen mislukte of bewogen exemplaren tussen zaten!

In een doos, los of inplakken?
In een doos, los of inplakken?

Heb jij zelf nog afgedrukte foto’s of ben je ze tegengekomen bij een kennis of familielid? Wij kunnen ze allemaal voor je digitaliseren, ongeacht het formaat. We scannen de foto’s in met professionele apparatuur zodat jij ze digitaal kan bekijken op een smart TV, telefoon en computer of kunt bewerken in eigen software.

Dia's

Nog voor de fotorolletjes waren dia’s vrij populair. Je kreeg geen ‘negatief’ zoals bij foto’s die eerst moesten worden afgedrukt maar ‘positieve’ beelden in een plastic raampje. Samen met een diaprojector (zeg maar de voorloper van de beamer) en een scherm of witte muur, werden er geregeld dia-avonden georganiseerd door de fotograaf en moest je dus in het donker zitten om al die beelden 1 voor 1 te bekijken. En uit beleefdheid bleef je echt wel zitten…

35mm dia's voor een avondvullende voorstelling...
35mm dia’s voor een avondvullende voorstelling…

Als je nog dia’s tegenkomt, ook die kunnen we omzetten in een digitaal bestand zodat je ze snel en eenvoudig kunt bekijken op je telefoon, televisie of computer. De originele dia’s krijg je daarna uiteraard weer terug.

Videobanden

Wat een geweldige uitvinding: complete speelfilms die je kon huren in videotheken met kinderfilms op de onderste rekken en helemaal achterin  XXX. En niemand had na het huren zin om ze weer terug te brengen.
Maar het mooiste kwam toen je zelf kon opnemen; een geboorte, trouwen, verjaardagen, vakantie’s en natuurlijk… Bloopers!

VHS- en Hi8 videobanden

Er ontstonden verschillende systemen en formaten zoals Betamax, Video 2000, VHS, VHS-C, S-VHS, Video 8, HI8, Digital 8 en MiniDV.
Wil jij weten wat er nog op staat of gewoon alles bewaren voor later? Wij zetten alles voor je om naar een digitaal formaat. 

Bandrecorders

Ook wel bandopnemermagnetofoon of taperecorder genoemd, was de voorloper van de cassetterecorder. Een bandrecorder bestaat uit twee grote spoelen met een magnetische band die met een constante snelheid langs koppen wordt geleid om geluid op te nemen en/of af te spelen.

Zo'n bandrecorder zie je bijna nergens meer
Zo’n bandrecorder zie je bijna nergens meer

De thuisrecorders waren voorzien van een gecombineerde opname-/weergavekop en één motor, die zowel het bandtransport als het snel heen- en terugspoelen verzorgde. Door zogenaamde ‘halfspoortechniek’ kon een  band twee geluidskanalen bevatten wat te horen was als je de band omdraaide.

Floppy's & diskettes

Hét begin van het computertijdperk. Eerst die dunne, zwarte maar vooral buigzame floppy’s waar je 360Kb aan data op kon slaan. Daarna kwamen de stevige 3,5″ diskettes met 1,44 Mb aan data en soms zelfs geleverd bij een tijdschrift. Wie herinnerd zich niet het geratel van de floppydrives en de sorteerbakken?

5 1/4
5 1/4″ floppy’s en 3,5″ diskettes

Heb jij deze dingen nog ergens liggen en wil je weten wat er op staat? Wij kunnen ze nog steeds inzichtelijk maken.

(Super) 8 mm

De 8mm-film of 8 mm is een (smal)filmformaat waarbij de filmstrook acht millimeter breed is en komt voor in drie versies:
de normale of standaard-8mm, ook Dubbel 8 genoemd. Super 8, een iets groter formaat met een verbeterde beeldprojectie, dat uiteindelijk de standaard werd voor smalfilm vanaf de jaren zeventig en Single 8.

8mm films

Met de Super 8 uit 1965 werd een filmstrook geïntroduceerd met een kleinere perforatie. Kodak staakte de productie van de standaard-8mm-film begin jaren negentig, maar Super 8 wordt nog wel geproduceerd. (bron: Wikipedia)

LP's

Altijd balen als je de plaat moest omdraaien…
Het was tot de jaren negentig de voorloper van de CD: een langspeelplaat, ook wel vinylplaat genoemd en vaak afgekort tot lp of elpee.
Een meestal zwarte schijf van vinyl van 30 cm (12 inch) diameter, die aan elke kant ruimte bood voor maximaal 30 minuten muziek.
De afkorting lp staat voor long play. De meeste lp’s moesten op 33⅓ toeren per minuut worden afgespeeld. Andere platenformaten zijn singles en EP’s. 

LP's zijn weer helemaal 'in'
LP’s zijn weer helemaal ‘in’

Sinds enkele jaren brengen sommige artiesten en DJ’s hun muziek ook weer op LP’s uit. Je kunt de muziek van toen vaak zelf wel vinden op internet. Wil je toch het originele geluid omgezet hebben naar een digitaal bestand? Voor ons geen probleem.