Apple-apparatuur van overledene

Toegang tot iPhone & iPad na overlijden

Dagelijks wordt onze hulp gevraagd bij een Apple iPhone of iPad met onbekende toegangscode. Nabestaanden zijn op zoek naar gegevens voor de afwikkeling van zaken maar ook voor dierbare herinneringen zoals foto’s, muziek of documenten.

Apple zal echter nooit meewerken aan het ontgrendelen van een iPhone of iPad. Een overzicht van de (on)mogelijkheden voor rechtmatige erfgenamen en eigenaren.

Probeer een toegangscode

Als rechtmatige erfgenaam, kan je de telefoon of tablet van de overledene beschouwen als jouw eigendom. Het staat je hierdoor vrij om zelf de toegangscode een paar keer te proberen maar…

Na 5 pogingen zal je 1 minuut moeten wachten tot de volgende poging. Bij de 7e poging is dat 5 minuten en vanaf de 8ste is dat 15 minuten. Tussen de laatste 2 pogingen is het zelfs een uur. Tot slot zal de telefoon of tablet na deze pogingen vragen om deze te verbinden met een computer waar de software iTunes op staat geïnstalleerd. Apple geeft zelf dan deze uitleg wat je zou moeten doen.

Pas op! Afhankelijk van de instellingen van de telefoon of tablet, bestaat het risico dat na 10 foutieve pogingen de telefoon volledig wordt gewist!

Toegangscode bekend geworden?

‘Zoek mijn iPhone’
Als je de toegangscode wél weet, gevonden of geraden hebt, kan je gelukkig al bij veel data komen die op de iPhone of iPad zelf staan. Je wordt daarmee echter geen eigenaar van gebruikte accounts en online data.

Een aantal zaken zijn echter nog steeds niet toegankelijk en zijn afhankelijk van het AppleID. Zo kan je het toestel niet zomaar naar de fabrieksinstellingen terugzetten omdat daarvoor het apparaat eerst uit het oorspronkelijke account van de gebruiker moet worden gehaald.
Om dat voor elkaar te krijgen zal je de functie ‘Zoek mijn iPhone’ moeten uitschakelen en ook hiervoor heb je het wachtwoord van het originele AppleID nodig.

‘Verbinden met iTunes’

Teveel onjuiste codes geprobeerd
Wanneer de melding ‘Verbinden met iTunes’ verschijnt op het scherm van een iPhone of iPad is de toestelcode kennelijk te vaak onjuist ingevoerd en zit het toestel ‘op slot’. Als je het via een computer verbind met iTunes, zal gevraagd worden naar het AppleID en zijn er 2 mogelijkheden:

  1. Terugzetten naar de fabrieksinstellingen, waardoor alle oorspronkelijke data wordt gewist.
  2. Terugzetten van een eerder gemaakte back-up, ook daarbij wordt alle oorspronkelijke data gewist.

Weet je het AppleID niet? Dan kan je deze mogelijkheden niet uitvoeren. Vanaf iOS 13.x en MacOS Catalina is iTunes niet meer gelijk aan eerdere versies.

AppleID

Wat is een AppleID?
Een AppleID is de identificatie van een specifieke Apple-gebruiker en bestaat uit een door de gebruiker opgegeven e-mailadres en wachtwoord. Zeg maar het paspoort voor veel Apple diensten.
Als een gebruiker meerdere Apple-apparaten heeft, kunnen ze allemaal onder hetzelfde AppleID vallen zodat aankopen en downloads op al deze apparaten te gebruiken zijn.

Gezinsdeling
Via ‘delen met gezin’ kunnen maximaal 6 gezinsleden elkaars aankopen delen. Op deze pagina geeft Apple zelf aan hoe je favoriete media en bestanden kunt delen. Wanneer dit ‘aan’ staan en er is sprake van bijvoorbeeld een overlijden, kán dit een mogelijkheid zijn om bij specifieke data te komen.

AppleID overledene bekend

Ken jij het AppleID van de overledene?
Wanneer je als nabestaande het AppleID van de overledene weet, zou je natuurlijk daarmee kunnen inloggen op iCloud (www.icloud.com). Door het gebruik van zogenaamde twee-factor-authenticatie wordt er een code naar een ander ‘vertrouwd’ apparaat zoals een iPhone of iPad gestuurd ter verificatie.

Om die verificatiecode te kunnen lezen, moet je vaak wel de toestelcode van het vertrouwde apparaat weten om het te kunnen lezen.

Vingerafdruk & gezichtsherkenning

De vinger van een overledene gebruiken?
Enkele jaren geleden wilde het nog wel eens lukken om via de vinger van de overledene de telefoon te ontgrendelen, als je tenminste wist welke vinger werd gebruikt. Tegenwoordig wordt er door de sensoren op de telefoon naar veel meer gekeken zoals elektrische geleiding van het lichaam en pupil-reflectie.

Binnen 24 uur!
Daarnaast moet het op deze wijze inloggen gebeuren, binnen 24 uur nadat de telefoon voor het laatst is ontgrendeld met vinger- of gezichtsherkenning. Na 24 uur of als een iPad of iPhone opnieuw is opgestart, moet deze sowieso altijd eerst worden ontgrendeld door een toegangscode.

Wat is iCloud

5 gigabyte online
De online synchronisatie – en opslagdienst van Apple heet iCloud en is in grote lijnen vergelijkbaar met Google Drive, Microsoft OneDrive of DropBox. Hoewel iedere Apple-gebruiker een AppleID bezit met toegang tot iCloud, wil dat niet zeggen dat het ook actief wordt gebruikt. Standaard krijgt iedere gebruiker gratis 5 gigabyte iCloud opslagruimte die je tegen betaling kan uitbreiden en kunt gebruiken voor (automatische) back-ups, foto’s, muziek, bestanden en synchronisatie tussen computers.

Je begrijpt dat als iemand een iPhone van 64 gigabyte heeft en misschien ook nog een iPad van 32 gigabyte, de gratis 5 gigabyte opslag niet toereikend is en er daardoor in de gratis versie van iCloud niet veel data zal staan…

Notaris, executeur of ‘internet-testament’

Hoewel er diverse initiatieven zijn om online gegevens vooraf vast te leggen, zijn er geen partijen met de juridische bevoegdheid om te mogen inloggen met het AppleID van de overledene.

Dat geldt ook voor een notaris of executeur-testamentair. Zelfs niet als er een zogenaamd ‘social media testament’ of iets vergelijkbaar is opgemaakt bij leven.

Apple apparatuur zelf gebruiken

Zelf iPhone of iPad gebruiken van overledene?
Als jij door een overlijden de rechtmatige eigenaar bent geworden van een iPhone of iPad met onbekende toestelcode en/of het AppleID én de oorspronkelijke data is niet meer van belang, dan kunnen wij je misschien helpen.

Daarbij wordt eerst alle originele data gewist, de toegangscode verwijderd en indien mogelijk wordt het apparaat verwijderd uit iCloud. Je zou het toestel daarna weer ‘als nieuw’ en zelf kunnen gebruiken. Neem voor deze mogelijkheden contact op.

Telefoons laten 'kraken'

Niet eenvoudig
Als de codes van Apple telefoons en iPads makkelijk te kraken zouden zijn, was dit artikel natuurlijk niet nodig geweest. Daarnaast is vrijwel al deze apparatuur standaard voorzien van zogenaamde encryptie.

Waarschuwing!
Pas op met reparatiewinkeltjes of hard- en software van internet die dat voor een klein bedrag ‘wel even’ doen. Gevolg is vrijwel altijd dat alle dierbare data voorgoed weg is, de telefoon op fabrieksinstellingen staat en nog steeds het onbekende AppleID verplicht is om het toestel te gebruiken.

Mogelijk maar (zeer) kostbaar
Wanneer je als rechtmatige eigenaar tóch de inhoud wil hebben van een iPhone of iPad en je weet de code niet, dan kan Digital Funeral Professionals jou helpen bij een onbekende toestelcode.

Contact met Apple

Apple Store
Geregeld wordt de Apple Helpdesk gebeld of gaan nabestaanden naar de Apple Store met apparatuur van de overledene om te vragen deze te ontgrendelen. Hier wordt door Apple nooit aan meegewerkt. De toegangscode wordt ook alleen bewaard op het apparaat zelf en medewerkers kennen deze code ook niet. Wanneer Apple ter plaatse (of op afstand) eventuele wachtwoorden van het AppleID zou geven, dan impliceert dat dat Apple deze gegevens toch opslaat en dus ook deze wachtwoorden zou kunnen inzien.

Daarnaast is het voor Apple-medewerkers natuurlijk lastig om ter plaatse te controleren of er daadwerkelijk sprake is van een overlijden, of die apparatuur ook daadwerkelijk heeft toebehoort aan de overledene én wie de rechtmatige erfgenaam is.

Juridische mogelijkheden

Officiële vereiste
Wanneer je een (beëdigd vertaalde) akte van overlijden opstuurt naar Apple, een rechterlijke uitspraak kunt overleggen én in de verklaring van erfrecht de noodzakelijkheid kan aangeven waarom jij als nabestaande toegang zou willen tot de apparatuur, kán Apple je (een deel van) de inhoud van iCloud van de overledene verstrekken.

Let op: je krijgt daarmee dus geen toegang tot de iPhone, iPad, iMac of MacBook. Je krijgt ook geen gebruikersnamen en wachtwoorden (zoals het volledige AppleID) maar enkel data die aanwezig is in iCloud én voor zover deze actief in gebruik was.

AppleID niet overdraagbaar

Account wordt geen eigendom
Je moet wel beseffen dat ondanks alle eerdergenoemde mogelijkheden, een account bij Apple niet is te erven en ook niet overdraagbaar is conform de algemene voorwaarden. Het is dus niet toegestaan om in te loggen met het AppleID van de overledene ondanks jouw goede bedoelingen.

Want stel nou dat het handige, zwarte schaap van de familie inlogt met deze gegevens en vervolgens nog wat documenten aanpast of zelfs verwijderd in zijn of haar voordeel? Nog afgezien van het scenario dat door deze handelingen meteen de erfenis ‘zuiver’ zou kunnen worden aanvaard…

Nog niet geholpen?

Bewaar de iPhone of iPad
Lukt het toch niet met deze tips of zijn onze technische mogelijkheden op dit moment te kostbaar? Dan kan je de iPhone of iPad natuurlijk ook gewoon bewaren.
De apparatuur hoeft niet steeds te worden opgeladen (batterij mag leeg zijn), de data blijft namelijk bewaard op het interne geheugen van de iPhone of iPad. 

Is de data niet (meer) van belang dan kunnen wij je misschien helpen zoals bij het onderwerp ‘Apple-apparatuur zelf gebruiken’.

Tips, ervaringen & presentaties

Tips
In een afzonderlijk artikel hebben wij nog 8 algemene tips gegeven over wat te doen met de telefoon van een overledene.

Jouw ervaringen

Heb jij goede of minder goede ervaringen met deze materie of weet jij andere oplossingen om nabestaanden te helpen met accounts en apparatuur, laat het ons dan vooral weten.

Presentaties & gastlessen
Heb je hier als ondernemer in de uitvaartbranche, in het zorgdomein of op andere wijze mee te maken en wil je meer weten over wat er technisch én juridisch (on)mogelijk is, boek dan een presentatie of gastles.